Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Блог

Далече от София и все пак, на ръка разстояние….

17 февруари 2017

Погледната от горната станция на кабинката, София е достатъчно надалеч. Засенчена от Витоша и за всеки случай захлупена и от облаците, услужливо разстлали се в ниското. Именно така я харесваме - далеч и от погледа, и от мисълта. Не, че е лош град, напротив - просто предпочитаме да сме тук нависоко, в обятията на прекрасната Рила.КВЛ “Ястребец” ни разтоварва на 2369м. надморска височина, в подножието на най-високия връх на Европа на изток от Алпите. Мусала е толкова близо, че буквално надзърта иззад гърбовете ни, а от софийския стрес ни дели здравословната дистанция от само 70 километра.Колко лесно е да се стигне дотук! Бягството от столицата и качването до тази точка отнемат около два часа, когато сте без личен автомобил или сложни уговорки за споделен транспорт. Редовните автобуси София-Самоков и Самоков- Боровец дават възможност на всеки софийски скиор, бордист или планинюга да си припомни, че има и по-високо от Витоша.

И понеже за всяко бягство има нужда от план, ето и нашето предложение: В София освен да не си забравите някоя важна част от екипировката имате задачата и да се доберете до автогара Юг, която се намира в квартал Изток, в близост до Интерпред. За целта имате множество варианти за градски транспорт, включително и спирка на метро в непосредствена близост до гарата.Гарата може и да не изглежда особено приветливо, но оттам на всеки 30 минути потеглят автобуси и бусове към Самоков, а билетът струва скромните 5 или 6 лева (в зависимост от фирмата-превозвач). Не е проблем да се качите с екипировка - големите автобуси имат просторни багажници, а в микробусите също все се намира място за раници, ски и дъски.Час и малко по-късно ще се озовете на автогара Самоков, откъдето отново на 30 минути има редовнимикробуси до Боровец. И тук возенето с екипировка не представлява проблем, а цената е съвсемсимволична - лев и трийсет.Петнайсетина минути по-късно ще ви разтоварят в Боровец, на симпатичната дървена спирка пред х-л Ела в непосредствена близост до долна станция на КВЛ Ястребец. Ако целта ви е била просто да дойдете “на курорт” - честито, с повече късмет и синхрон между превозвачите би трябвало да сте се добрали до Боровец за по-малко от 2 часа. Някои в София за толкова се прибират от работа…
Веднъж пристигнали, Бороспорт ви осигурява безплатни микробуси за придвижване вътре в курорта -  те тръгват на всеки 15 минути от долната станция на кабината и могат да ви послужат за лесен достъп до ски-център Ястребец и останалите части на Боровец.Ако пък целта ви е да избягате възможно най-надалеч от така наречената цивилизация не ви остава нищо друго, освен през следващите 23 минути да се насладите на все по-впечатляващите гледки, които ще видите през прозорците на кабинката. Пътуването с КВЛ “Ястребец” ще ви спечели допълнителни 1054м. денивелация и ще ви изведе на прага на алпийската част на Рила - там, където Мусала е надвиснала над Маркуджиците и откъдето вече София е наистина достатъчно надалеч.


Назад