Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Новини

„Бороспорт“ дава уроци по безопасно катерене

11 септември 2017

„Бороспорт“, съвместно с двама от най-опитните катерачи в България Виктор Варошкин и Мартин Маровски, организира уъркшоп, посветен на сигурността в катеренето. Занятията ще се проведат на 16 и 17 септември от 10 до 17 часа на скалите на обект "Водохващането" в Рила. Минималната възраст за участие е 5 години, а записването ще става в Borovets Adventure Center срещу символичната такса от 10 лв. Застраховката ще струва на участниците допълнителни 4 лв. на ден. Сборният пункт ще е в Borovets Adventure Center, откъдето групата ще тръгне в 9.30 за „Водохващането“. Заниманията започват в 10.00 часа.

Уъркшопът е част от програмата на Borovets Climbing&Mountaineering за Лято 2017 и ще събере малки и големи катерачи, начинаещи и напреднали. През първия ден ще има демонстрации за начинаещи и урок по използване на осигурителни устройства. През втория ден заниманията ще са за напреднали, като отново ще има катерене, но ще се изпълняват и технически по-сложни операции като спускане на пострадал и самоизвличане по въже. Мартин и Виктор ще обяснят алгоритмите за поведение в критични ситуации.

От Боровец призовават участниците да бъдат облечени в спортни екипи, съобразени с температурите през септември в Рила. Който има лична екипировка е добре да я донесе, а за останалите ще бъде осигурена от „Бороспорт“.

- Създадохме това събитие, за да съчетаем полезното с приятното – каза Виктор Варошкин. – Напоследък зачестиха инцидентите в катеренето в зала и навън, а много от тях се случват заради недоброто познаване на инвентара. Затова ще наблегнем върху сигурността в нашия спорт. Искаме също така да покажем, че в Боровец има отлични условия за катерене за начинаещи и средно напреднали. Скалните обекти са с много маршрути, с достъпни категории и са само на 15-20 минути от курорта. Същевременно са в планината, с чист въздух и прекрасни гледки.

За дните на уъркшопа Боровец предлага специална оферта за настаняване в най-добрия хотел в курорта „Рила“. На 15 и 16 септември преференциалната цена за една или две нощувки е 71.00 лв. за единична стая и 100.00 лв. за двойна стая, без задължителен минимален престой. Деца до 11 години включително доплащат 10 лв., а децата до 2 години се настаняват безплатно. Трети възрастен се настанява срещу 30 лв. Цените включват закуска на бюфет, ползване на басейн, безплатен интернет и безплатно катерене (нощуващите в хотел „Рила" няма да плащат такса за уъркшопа).

Назад