Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Новини

Най-екстремните бегачи застават на старт в Adventure Sky Run

06 септември 2017

Повече от сто атлети ще участват във второто издание на най-високото планинско бягане на Балканите Adventure Sky Run в събота, 9 септември. Състезанието е с уникални параметри и ще бъде предизвикателство и за физическата, и за психическата издържливост на състезателите. Трасето е с дължина  54 920 м, като преминава през повече от 10 върха, 30 езера и 7 циркуса. Най-високата точка е на първенеца на полуострова - връх Мусала (2925 м). Средната надморска височина на маршрута е 2224 м., а положителната денивелация – 3609 м. Стартът е в 6.00 часа в Боровец, а финалът – на ЦПШ „Мальовица“. Организаторите са осигурили пет подкрепителни пункта, където бегачите ще могат да презаредят с напитки и храна и да си отдъхнат за секунди. Бягането е уникално и заради прекрасните гледки, които се откриват в Национален парк „Рила“ и Природен парк „Рилски манастир“.

- Интересът към състезанието е огромен – каза организаторът на надпреварата Велислав Велков. – Adventure Sky Run е приключение, което оставя спомени за цял живот. За да стигнеш до финала не е достатъчна само отлична физическа подготовка. Нужни са много добро познаване на планината, опит в подобни изпитания и перфектна екипировка. През тази година удължихме трасето със 7 километра, а денивелацията – с 800 м. Промените се наложиха от съображения за сигурност и сега сме готови да реагираме при всякакви ситуации. Очакваме най-добрите бегачи да минат трасето за 6.30 – 6.40 часа. Участниците са с изравнени сили, познават маршрута много добре и най-вероятно ще имаме оспорвано състезание.

Стартът на Adventure Sky Run ще бъде в Боровец, след това състезателите ще минат по Мусаленска пътека до Маркуджиците, хижа Мусала и връх Мусала. Следват върховете Малък Близнак, Голям Близнак, Овчарец, седловината Джанка и връх Налбант. Трасето продължава към хижа Рибни езера, Кобилино бранище и Страшното езеро. Финалът е на ЦПШ „Мальовица“.

Назад