Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Блог

Borovets Chronicles / преди да закрием сезон 2018

12 септември 2018, Georgi Daskalov

ОК, кога стана време за закриване на сезона? Сякаш истинското лято пристигна едва вчера. Съвсем в реда на нещата е след спирането на лифтовете да искаме още - още от онова свежо лятно усещане в планината, още от хубавите дни с приятели - стари и нови - по някои от най-хубавите пътеки в България. Изстрадахме достатъчно с дъждовете по-рано тази година и след като едва е дошло сега просто не искаме да пускаме лятото да си ходи. Няма как обаче да отложим неизбежното - лифтовете скоро ще спрат за задължителната сезонна профилактика преди зимата. Ако погледнем на нещата от хубавата им страна обаче ще видим, че байкпарка не спря да еволюира до самия край на активния сезон 2018 и пътеките никога не са били толкова хубави! Екипът на парка безспирно подобряваше трасетата, създавайки множество нови елементи и дори цели пътеки. Да видим с какво бяха заети момчетата напоследък.


Няма как да избегнем факта, че Рила е най-високата планина между Алпите и Кавказ. Масивът на вр. Мусала доминира пейзажа и привлича погледите още с наближаването към Боровец.


През топ сезона велосипедите ни търпят доста тормоз и трябва да се грижим за тях, но карането на Боровец винаги е добра причина да натовариш бегачката на автомобила и да отпрашиш към планината дори и да не си имал време да почистиш мръсотията от предното каране.


Една от най-големите новини тази година са обновените скокове покрай пътя в долната част на трасетата.


И мястото и скоковете са стари - линията съществува от бая време и това лято им беше време за освежаване.


Когато тези симпатяги се захванат да измислят нови елементи забавата в карането е гарантирана.


Сред членовете на екипа на парка преобладава влечението към големи, смели и бързи линии, включващи въздушно време и добър ритъм.


Колкото и умно да се работи обаче накрая все се налага да се приложи малко чиста мускулна сила.


Да си вадиш хляба с правене на трасета може да те превърне в животно!


Следва малко фино дооформяне...


...и идва време чисто новия скок да се сдобие с първите си следи от гуми!


В същото време на фамилното трасе нещата са доста по-кротки. Боровец не е само байкпарк пътеки и захранван от гравитацията адреналин.


Понякога е приятно и просто да излезеш в гората за лежерна XC обиколка.


Момчетата от парка прекарват част от работното си време и като гидове за клиенти. Съветите им могат да бъдат много полезни за по-начинаещите.


По-ниските части на планината може и да са нашарени с черни пътища и пътеки, но истинските приключения се намират на доста по-голяма надморска височина.


Пътуването с кабинката ви качва до 2369м. над морското равнище и е наситено с превъзходни гледки - на снимката можете да видите връх Иванов камък на фона на Самоков и околностите.


Тук се намирате много по-нависоко и надалеч от останалата част от курорта. Ястребец Експрес например изглежда просто като далечен детайл от пейзажа.


Оттук се откриват и разнообразни варианти за каране.


Можете да се спуснете по Мусаленска пътека, която води обратно до Боровец, като по пътя ви очакват зашеметяващи гледки.


Или пък да си спретнете някое епично високопланинско каране, което да ви изведе обратно до горната част на байкпарк зоната, където ви очакват някои от най-големите вкусотии в курорта.


Downhill Snack & Grill @ Sitnyakovo rock се намира на самия старт на пътеките в непосредствена близост до лифта и ако обичате да си угаждате би трябвало да бъде задължителна част от програмата ви.


Да не се разсейваме обаче - да се върнем към дейността на момчетата от екипа на парка, които наскоро започнаха работа по една чисто нова пътека!


Тя се казва Том и Джери и започва с тази рампа от черния път, който пресича трасетата.


Също както се предполага от името, пътеката е меко казано палава!


С подобренията от този сезон другите пътеки имат по-добър flow от когато и да било, но тази май се очертава да е без конкуренция.


Някои секции създават усещането, че си се качил на увеселително влакче.


Когато снимахме този материал почвата тук все още не беше отъпкана, но вече тази бабуна би трябвало да се кара на цялата газ и да предразполага към scrub-ове.


Следват още райски завои.


А след завоите идва един елемент, който със сигурност ще се превърне в любим на много карачи.


Що за скок изисква толкова стръмна, дълга и широка попивка?


Ами, юнашки е скока - класически step down в духа на ски скоковете, на който можете да се мятате смело и безотговорно в относителна безопасност.


Дали пътеката Том и Джери ще се превърне в истинска класика, като анимационната порецица със същото име? Благодарение на неуморната работа на екипа на парка отговорът е ясен.


Неусетно се налага отново да натоварим колелата си по колите и да се отправим обратно към ежедневието.


И точно както този топъл рилски залез маркира края на поредния велик ден в планината, сезонът в Боровец скоро приключва.


Колкото и да негодуваме как лятото едва е започнало обаче най-много в разочарованието си да изпуснем най-важното. А то е, че екипа на парка се разцепи от работа цяло лято, а крайния резултат от труда им ще ни остане като наследство за години напред. Това нов кикър ли е, или ми се привижда?

Назад