Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Блог

Borovets Open Cup 2017

26 септември 2017, Georgi Daskalov

Borovets Open Cup 2017 маркира края на сезон 2017 по един много специален начин. Няма да го разберете от сухите снимки от награждаването, нито пък от клишетата за пресата и списъците с класирането. Имаше едно нещо, по което това състезание се различаваше от повечето останали и това беше факторът “удоволствие”.

Повечето състезания на такова ниво са сериозна работа - в тях всичко се свежда до това кой ще бъде най-бърз. UCI Class 1 класификацията доведе на лов за точки немалък брой елитни карачи от различни кътчета на Европа. Кои точно бяха тези карачи (топ състезатели от Англия и бързи французи) и какво направиха на финалите (наказаха всички) вече е почти без значение - резултатите им, макар и повече от впечатляващи, няма да останат в главите на хората. Споменът ще избледнее със същата скорост, с която се спускаха тези момчета и след някоя и друга година няма да имаме представа дори и за половината състезатели от този топ 10. Повечето хора сигурно биха настояли, че високият ранг на състезанието все пак е решаващ. Сигурно биха били прави - регистрацията на такъв клас състезания води в България много бързи карачи. Но пък бързите карачи не правят състезанието… Или?

Според мен освен рангът на състезанието имаше и нещо друго. Става въпрос за едно едва доловимо, но мощно и изключително заразно вълнение, което можеше да се усети единствено отблизо, на състезателното трасе. То си личеше по лицата на хората - светнали погледи, често провисваща долна челюст - ясни признаци на опияняваща еуфория. Интересното не беше това, че я имаше - случва се винаги, когато някой види или направи нещо диво на колело. По-скоро удивителното беше количеството и интензитета - еуфорията започна с пълна сила още от самото начало на състезанието и не ни пусна до края!

Borovets Open Cup 2017 беше един истински празник на всички неща, които обичаме в маунтинбайк състезанията. Дивашко каране по трудно трасе, страхотен ритъм и flow, взривове в кафявата пудра на меките нови участъци, споделени рънове със стари и нови другарчета и другарки на всякакви възрасти и от всички краища на Европа, с които си помагате в карането и вдигате нивото все повече. Много състезания успяват да осигурят по няколко от тези “съставки”, но е изключителна рядкост някое събитие да успее да ги обедини по такъв изчерпателен начин. Когато това се случи, вече не става въпрос за това кой ще бъде най-бърз, а за това да си набавиш максимална доза удоволствие на две колела.


Мога само да се надявам да съм уловил тази атмосфера в снимките си. И мога единствено да ви разказвам за виковете на удоволствие, които се чуваха по склоновете над Боровец докато състезателите разцепваха безмилостно и безцеремонно. Получи се едно истинско пиршество, в което всички участващи се насладиха на последните три дни каране с лифт в Borovets Mountainbike Park. Именно затова състезанието стана толкова хубаво - макар и сериозно събитие, усещането беше по-скоро като за грандиозно парти за закриване на сезона. Borovets Open Cup 2017 беше истински специално мероприятие!

Назад