Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Блог

Аll inclusive над Боровец - пътеката под вр. Дено

20 юли 2017, Georgi Daskalov


Връхната точка в маршрута на едно от най-запомнящите се карания в България ви извежда именно тук, под вр. Дено - на около час и половина от горната станция на кабинката на вр. Ястребец. Основният повод да се направи това каране е изключително богатото разнообразие от терени, през които се преминава - понятието all inclusive в заглавието никак не е случайно!
Началото е своеобразна разгрявка - след качването с кабинката се стартира с приятно въртене до хижа Мусала, след което маршрутът се отклонява наляво и към отсрещния склон.

По него ви предстои траверс до подножието на Дено, по крива камениста пътека, по която бутането и носенето преобладават, но пък гледките наоколо си заслужават всяка пролята капчица пот! Маршрутът ще ви изведе до малко над 2500 м н.в., откъдето ще имате възможността да надникнете в околните улеи (да вдигнат ръка отличниците, които ги карат и зимата), както и да се насладите на панорама към вр. Шатър и Соленото дере. Тук се намираме доста над горския пояс и първоначално се кара в типична за високата Рила среда.
Редуват се участъци, в които почвата липсва напълно - ще трябва да си поиграете на point-n-shoot през големи и безразборно разхвърляни камъни - и такива, в които пътеката се провира през гъст клек, който постоянно се опитва да се докопа до някоя част от колелото и тялото. Пътеката е изключително технична и карането трябва да се извършва със силно повишено внимание - клековете и стърчащите остри камъни дебнат на почти всеки метър и са способни да наказват жестоко. За опитните и агресивни карачи тази отсечка ще донесе истинска наслада, но по-неуверените ще бедстват - теренът е меко казано грапав и чистите линии са изключителна рядкост.

Надолу растителността става все по-буйна - на много места пътеката представлява не особено широк тунел в клековете и храсталаците, а от карането ще ви настръхне косата. На много места пътеката е тясна и изровена, на практика вкопана в земята - кара се в улей, дълбок до главините, в който и двата крака задират и има съвсем реална опасност от заклещване!

Скоростта е голяма и има рязко изскачащи прагове и шикани, които често не се виждат или се виждат в последния момент заради избуяла трева и натежали клони. Тоталната концентрация и джедайските рефлекси са повече от препоръчителни.

Следва постепенно и много игриво навлизане в ситняковските гори, където пътеката става значително по-широка и по-малко коварна. Единствено трябва да внимавате за падналите тук-там дървета. С много скорост, добър ритъм и най-после хубава почва и видимост пътеката неусетно ще ви изведе до горната станция на "Ситняково Експрес", където ви очаква внезапно учудване от осъзнаването на факта, че след цялото това каране има и още! И това "още" е не къде да е, а по някое от трасетата в Borovets Mountain Bike Park. Истински лукс е след аграрщината и суровите предизвикателства на терена във високата планина да завършиш с поддържана байкпарк пътека с идеално изваяни виражи и скокове. Истински all inclusive за напреднали! В рамките на тези има-няма 4 часа каране ще преминете през такова разнообразие от места и пътеки, че ще го помните дълго... И със сигурност няма да имате търпение да го направите пак!

Назад