Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Събития

Празник на Самоков, 2018

от 15 август 2018
до 21 август 2018

Празникът на Самоков е най-големият празник в региона и ежегодно привлича жители от околните градове и села, които да се включат в честванията.

Зачитайки значението за местната общност на честванията по случай празника, Бороспорт също подкрепя организацията и подканя всички да се включат в тържествата.

По установена вече традиция, Празникът на Самоков започва на един от най-светите дни за православните християни - Успение Богородично на 15-и август (сряда), когато е и храмовият празник на митрополитската църква.

На първия ден от честванията ще бъде отслужена тържествена Света литургия в митрополитския храм Успение Богородично, а в 11.00 часа ще бъде осветен празничния курбан. Това символично начало ще даде старт на едноседмичните чествания, които ще привлекат хора от всякакви възрасти от близо и далеч.

Богатата програма на градските празненства включва разнообразие от спортни и културни събития, в които всички граждани и гости на Самоков могат да вземат участие. На 16-и август, петък, гост на Самоков ще бъде Пътуващо лятно кино, което ще представи София Филм Фест на площад „Захарий Зограф“ в града. А петъчната вечер се оказва една от най-наситените за цялата фестивална седмица. Още следобеда, в 16.00 часа ще бъде открит Турнира по Мини Футбол в Спортния Комплекс, а на Ларгото от 17.00 часа ще започне турнира по табла. Градският исторически музей ще бъде озвучен от Софийски филхармоничен оркестър и медните гласове на солистите от Националната опера и балет от 19.30 часа.

В съботния ден празненствата ще започнат още рано сутринта. На площад Захарий Зограф от 9.00 часа ще започне състезание по Стрийтбол, а в 10.00 часа в зала „Самоков“ ще стартира Турнир по тенис на маса. Събитията са отворени за участие за всички, които имат желание да се включат, независимо от опита им. За любителите на животни от 10.30 часа на стадион Искър ще бъде открита Киноложката изложба на каракачанска овчарка – порода характерна за Самоков и региона, от където произлизат и някои от основоположниците на най-важните генеалогични линии в съвременната развъдна дейност. От 11.00 часа в Туристическата градина ще стартира Фестивал на туристическата песен „Бялата Порта на Рила“, където ще бъдат представени планинарски песни.

Вечерта в събота, от 20.00 часа сцената на площад Захарий Зограф ще посрещне едни от най-големите имена на съвременната българска – Deep Zone Project и Тита и ще продължи с DJ парти mix.

Неделя сутринта, на 19-и август, в Белова черква ще бъде отслужена Тържествена Света литургия от 08.00 часа, а от 11.00 часа ще осветен празничния курбан. В 12.00 часа в двора на черквата ще започне фолклорен концерт. По същото време в Младежкия дом ще се проведат Турнир по тенис на маса и конкурс за рисунка „С обич за Самоков“. В неделния следобед в Спортния комплекс ще бъде закрит Турнира по мини футбол и ще бъдат наградени шампионите. От 18.00 часа в парк „Крайскърец“ ще се проведе детски празник с конкурс „Мини Мис и Мини Мистър“, в който специално участие ще вземе младата звезда Диана Чаушева.

В понеделник сутринта, на 20-и август, в Спортен Комплекс Самоков ще се организира тенис фест, а привечер от 17.00 часа в конферентната зала на хотел „Арена“ ще бъде представена книгата „От Чамкория до Боровец“. Авторите на книгата Невена Митрева и Любомир Николов от Историческия музей в Самоков успяват да съберат в един том подробности от историята на най-романтичния планински курорт в страната. Увлекателни истории, красиви кадри и интересни факти за Боровец са поместени в страницата на книгата, която ще бъде представена.

Последният ден на празненствата, 21-и август, вторник – денят на Св. Симеон Самоковски – покровител на града, по традиция ще бъде кулминация на честванията. Вечерта празникът ще започне с тържествен водосвет, след който следват церемонията по издигане на знамената и награждаване на стипендиантите на община Самоков. В празничния финален концерт участие ще вземат групата БТР и Здравко Мандаджиев – с танцово шоу Кабири и оркестър.

Честванията по случай празника на Самоков ще завършат с празнична заря вечерта на 21-и август.

Подробна програма по дни часове можете да видите тук:

15-и август, сряда 

Храмов празник на Митрополитската църква 

8:00 – Тържествена Света литургия

11:00 – Освещаване на курбана

16-и август, четвъртък

Площад „Захарий Зограф“

21.00 – Пътуващо лятно кино представя София Филм Фест

17-и август, петък 

Спортен комплекс 

16:00 – Откриване на Турнир по мини футбол

Ларго 

17:00 – Турнир по табла – Plomari

Градски исторически музей

19:30  - Вечер в музея – Софийски филхармоничен оркестър и солисти от Национална опера и балет

18-и август, събота

Площад Захарий Зограф

9:00 – Стрийтбол

Зала „Самоков“

10:00 – Турнир по тенис на маса

Стадион Искър 

10:30 – Киноложка изложба на каракачанска овчарка

Туристическа градина 

11:00 – Фестивал на туристическата песен „Бялата порта на Рила“

Площад „Захарий Зограф“

20:00 – Младежки концерт – Тита, Deep Zone Project, DJ Party mix

19-и август, неделя

Бельова черква 

8:00 – Тържествена Света литургия

11:00 – Освещаване на курбана

12:00 – Фолклорен концерт

Младежки дом

10:00 – Турнир по тенис на маса / Конкурс за рисунка „С обич за Самоков“

Спортен комплекс 

16:30 – Закриване на турнира по мини футбол и награждавена

Парк „Крайскърец“

18:00 – Детски празник – конкурс „Мини Мис и Мини Мистър“, със специалното участие на Диана Чаушева

 20-и август, понеделник

Спортен комплекс „Самоков“

10:00 – тенис фест

Хотел „Арена“ – Конферентна зала 

18:00 – Представяне на книгата „От Чамкория до Боровец“

21-и август, вторник 

Ден на Св. Симеон Самоковски – покровител на Самоков

Начало 19:30 

  • Тържествен водосвет
  • Церемония по издигане на знамената и награждаване на стипендиантите     на община Самоков
  • Празничен концерт – БТР и Здравко Мандаджиев с танцово шоу Кабири и оркестър
  • Празнична заря
Назад