Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Събития

Чакърови тържества 2018

от 27 юли 2018
до 28 юли 2018

В рамките на два дни на 27-и и 28-и юли, на емблематичните Чакърови поляни над прочутата местност Карагьол ще се проведе традиционният събор Чакърови тържества. Ежегодно тържествата събират пазители на българския дух и традиции в два дни на възстановки и чествания на великите дела на прочутия Чакър Войвода.

Празникът, организиран от Клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода“ и община Самоков, за поредна година ще зареди с духа на българщината и патриотична гордост всички посетители на възстановката и съпътстващите я празненства. Чакърови поляни са емблематично за региона място, тъй като те са били средище за Чакър войвода и неговите хайдути, бранители на българските села в Рила планина. Безбройни са героичните дела на прословутия войвода, а смелостта с която се бори срещу турците го прославя из региона и печели уважението дори и на поробителя. Доказателство за това е и жестът на Хаджи Демба – враг на войводата, който строшил ятагана си на две и наредил да го положат на гроба му  щом научил за смъртта на този велик българин.

Този жест на уважение ще бъде част от историческата възстановка, на която ще могат да се насладят гостите на празненствата. По традиция първият ден на празника ще започне привечер. След посрещането на гостите на 27-и юли, петък, в 18.00 часа ще се запалят първите хайдушки огньове, покрай които с народни песни и танци ще се възпламени и българският дух у присъстващите. Народните песни, приказки и легенди покрай хайдушките огньове ще вдъхновят гостите на фестивала още повече за историческата възстановка на следващия ден.

Сутринта на 28- юли, събота, в 10.30 Чакъровите празненства ще бъдат официално открити с участието на смолянския ансамбъл „Големите гайди“. Неслучайно празникът започва под звуците на каба гайдата – инструмент, чиито звуци правят горд всеки българин щом отекнат сред планинсите върхове.

Кулминацията на празненствата – историческата възстановка, пресъздаваща сцени и картини от делото на прочутия Чакър войвода, ще започне в 11.30 часа. В нея ще се включат патриотични клубове от цялата страна, които ще ознаменуват  битки, реално случили се покрай местността Чакърови поляни. Възстановката привлича всяка година огромен брой зрители поради автентичността на облеклото, снаряжението и всеотдайността на участниците в нея.

След историческата възстановка, празникът ще продължи с курбан за здраве от 12.30 часа, където всеки ще може да се наслади на традиционната българска кухня с рилски привкус. В 13.00 часа ще започне и фолклорният концерт с участието на благоевградския оркестър „Роялбенд“, а специално за всички гости на сцената ще се качи големият български фолклорен певец Володя Стоянов.

В следобедните часове местни танцови състави ще представят своето творчество, а по-смелите ще могат да се включат в народните борби, където ще могат да спечелят от атрактивните награди, предоставени от организаторите.

Вечерта хайдушките огньове отново ще бъдат запалени, за да ознаменуват честването на Чакъровите тържества и да съберат покрай себе си заредените с българския дух гости на празника.

Локацията на Чакърови поляни можете да намерите тук, а повече информация за програмата на събитието, можете да получите от организаторите – Клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода“ и община Самоков или от страницата на събитието във Facebook.

Назад