Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Събития

Празник на Самоков

от 15 август 2019
до 21 август 2019

Празникът на Самоков е най-зрелищния летен фестивал в региона. Самият празник е на 21-ви август, денят на Св. Симеон Самоковски – покровител на града, а честванията започват седмица по-рано на 15-ти август – православния празник Успение Богородично.

В продължение на цяла седмица в града се организират разнообразни културни и спортни събития, в които жителите на Самоков и околните села могат да се включат.

Както обикновено, първият ден на провеждане ще стартира в 8.00 часа с тържествена Света литургия на най-големия християнски празник – Успение Богородично. По-късно в 11.00 часа ще бъде осветен и раздаден традиционния курбан за здраве, като с това официално ще бъде символизирано началото на празненствата.

В редовната програма на празника са включени редица активности и събития, в които могат да участват всички жители и гости на града. Началото на състезателните игри ще бъде отбелязано с турнир по табла, който ще се проведе на 16-ти (петък) в 16.00 часа на Ларгото.

За всички футболни запалянковци, Спортен комплекс Самоков организира турнир по мини футбол, който ще се проведе на 16-ти (петък) от 18.30 часа. Отново в комплекса ще се състои и тенис фест на 19-ти (понеделник) с начален час 10.00 часа. Гост- изпълнител на Историческия музей ще бъде Старозагорската опера и балет, с диригент Владимир Бошнаков и солисти – Нети и Борис Тасков. Обявеният начален час на представлението е 19.30.

Спортните активности ще продължат на 17-ти, в събота, с турнир по стрийтбол на площад „Захарий Зограф“ и тенис на маса в „Младежки дом“ Самоков, в съответните часове – 9.00 и 10.00 часа. В същия ден Туристическата градина ще бъде огласена от Фестивала на туристическата песен „Бялата порта на Рила“. Културното събитие събира множество любители, които споделят емоцията от планинарските песни.

Вечерта в събота, от 20.00 часа сцената на площад Захарий Зограф ще посрещне поп- идолите от група „Скандау“ и Михаела Маринова и ще продължи с DJ парти mix.

Програмата на тържествените събития продължава в ранния неделен ден в Бельова църква със Света литургия и освещаване на празничен курбан. Веднага след това ще бъде открит обичайният фолклорния концерт в двора на църквата. В късния следобед на деня, в Спортен комплекс Самоков, ще се състои официалната част по закриване на турнира по мини футбол и награждаване на победителите. Всички желаещи малчугани ще имат възможността да покажат своите творчески умения, като се изявят на сцената на Туристическата градина в конкурса „Малките таланти на Самоков“.

Денят на 19-ти, понеделник, стартира в 10.00 часа с тенис фест, а вечерта в 20.30 София филм фест обещава интересен завършек на деня с лятно кино, като ще представи прожекция и на следващия ден.

Привечер в предпоследния ден от честванията на празника, площад „Захарий Зограф“ приема киноложка изложба, в която взимат участие атрактивни домашни любимци заедно с техните стопани.

Финалът на едноседмичния празник ще настъпи на 21-ви август, в деня на Свети Симеон Самоковски. Тържественият водосвет ще започне в 19.30 часа на площада, а веднага след него – церемонията по издигане на знамената и награждаване на стипендиантите. Празничните чествания ще завършат с концерт на рок титаните от супер групата „Фондацията“ и Росица Пейчева, заедно с танцова формация „Етноритъм“. Кулминацията на вечерта ще бъде празничната заря над сцената на площада.

Подробна програма по дни и часове можете да видите тук:

15-ти август, четвъртък

Храмов празник на Митрополитската църква 

8:00 – Тържествена Света литургия

11:00 – Освещаване на курбана

16-ти август, петък 

Ларго 

16:00 – Турнир по табла

Спортен комплекс 

18:30 – Откриване на Турнир по мини футбол

Исторически музей – Самоков

19:30 - Вечер в музея – Концерт на Старозагорската опера и балет, с диригент Владимир Бошнаков и солисти Нети и Борис Тасков

17-ти август, събота

Площад Захарий Зограф

9:00 – Стрийтбол

Младежки дом

10:00 – Турнир по тенис на маса

Туристическа градина 

11:00 – Фестивал на туристическата песен „Бялата порта на Рила“

Площад „Захарий Зограф“

20:00 – Младежки концерт – Михаела Маринова, Скандау, DJ Party mix

18-ти август, неделя

Бельова черква 

8:00 – Тържествена Света литургия

11:00 – Освещаване на курбана

12:00 – Фолклорен концерт

Спортен комплекс 

16:30 – Закриване на турнира по мини футбол и награждаване

Туристическа градина

18.30 – Детски празник – Конкурс „Малките таланти на Самоков“

 19-ти август, понеделник

Спортен комплекс „Самоков“

10:00 – тенис фест

Туристическа градина

20.30 – София филм фест – Самоков 2019

20-ти август, вторник

Площад „Захарий Зограф“

18.00 – Киноложка изложба

Туристическа градина

20.30 – София филм фест – Самоков 2019

21-ви август, сряда

Ден на Св. Симеон Самоковски – покровител на Самоков

Начало 19:30 

Тържествен водосвет

Церемония по издигане на знамената и награждаване на стипендиантите на община Самоков

Празничен концерт – „Фондацията“, Росица Пейчева и танцова формация „Етноритъм“

Празнична заря

Назад