Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Новини

42 години от единствената българска победа за Световната купа по ски

08 януари 2022

Днес се навършват 42 години от единствената българска победа за Световната купа по ски.

На днешния ден през 1980 г. в Ленгрис, Петър Попангелов печели единствената българска победа за Световната купа в алпийските ски. В немския курорт Пепи финишира с 0,49 секунди пред втория Александър Жиров и на 0,75 пред легендата Ингемар Стенмарк (Швеция), който е трети.
В богатата си кариера Попангелов има 11 подиума за Световната купа от 50 старта. Дебютът му за Световна купа е на 10 януари 1977 г в Берхтесгаден (Германия), където с 65-ти стартов номер приключва 10-ти в слалома. През същата година печели и Европейската купа.
"Най-ценната ми победа е първото място за Световната купа в Ленгрис (Германия) на 8 януари 1980 година - спомня си Пепи - Там беше най-трудно и се караше с най-високо качество. Голяма беше страстта и на двете шести места на олимпиадите в Сараево и Калгари. Имам още доста победи над огромните звезди, тъй като когато нямаше стартове за Световната купа, карахме на по-малки надпревари. И в този момент обаче най-вече се радвам на купата от Ленгрис. Тя е на централно място на камината в хотела ни в Боровец. Всеки път когато мина край нея, я поглеждам и й се радвам ".
През целия ден Пепи не спира да получава поздрави от най-верните си другари и почитатели.

Искрени поздравления за нашия шампион и от екипа на "Бороспорт"! Гордеем се с теб, Пепи!

Назад