Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Новини

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Бяла приказка от Боровец

09 януари 2021

През зимата често обръщаме очи към планината и търсим белите склонове. Запалените скиори цяла година чакат падането на снега и с нетърпение тръгват нагоре. И трите ни големи курорта разполагат с високотехнологични системи за поддържане на пистите. Какво означава "технически сняг" - ексклузивна разходка из "кръвоносната система" на Боровец с Ники Василковски.

Перфектната бяла приказка. Снегът е покрил планинските склонове, а пистите светят. Всеки запален скиор чака този момент, за да награби ските и да потегли към планината. Под повърхността обаче има огромната мрежа от кабели и тръби, с които всичко това работи.

Иван Попов е човекът, който ръководи екипа, изградил цялата инженерна инфраструктура на курорта. Освен снежните оръдия, които няма как да убягнат от погледа, мрежата включва помпи, компресори, километри подземни тръби, с които водата достига до всяка точка на пистите. Необходимата енергия е с главозамайващи мащаби.

Управлението в помпените станции е компютъризирано до такава степен, че човешко присъствие почти не е нужно.

Истинското шоу обаче е край ски пистите. Качваме се на 2050 метра при горната станция на лифта “Ястребец Експрес”. Чрез системата от помпи водата за техническия сняг също е тук. Достигнала е всяка точка по мрежата.

"Температурите в момента са добри за правене на сняг. Вижда се, иначе няма да работят машините", обясни Попов.

Снежните оръдия пръскат вода под налягане. Малки капчици, които замръзват шоково в момента, в който напуснат дюзите на машината. Единственото условие е температурата да е поне минус 2-3 градуса.

"Колкото по-ниска, толкова по-добре. При минус 10 оръдията бълват на максимална мощност. Компютрите на оръдията сами определят дебита спрямо температурата и влажността", поясни инженерът. 

За да бъдат пистите добре заснежени и безопасни, заслугата е именно на тези могъщи машини. С двигател от 500 конски сили ратракът заглажда пистата, спазвайки предварително определен профил.

7 ратрака обикалят склоновете на Рила в Боровец. Техните обиколки съвсем не са самоцелни. По необработените писти има преспи или пък места с по-малко сняг. Предстои всеки ратрак да се оборудва с нова система, която ще следи дебелината на снега в реално време.

Вижте репортажа тук.

Назад