Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Новини

Георги Кочов, изп.дир. в „Бороспорт“: Работим 24 часа в денонощието, за да поддържаме съоръженията изправни

30 октомври 2017

Остават по-малко от два месеца до началото на сезон Зима 2017/18 в Боровец, а работата в курорта за посрещането на скиори и сноубордисти върви с пълна сила. Провежда се задължителната годишна профилактика на съоръженията, тестват се всички машини и инсталации. Със задачата за безаварийно 24-часово функциониране на техниката в курорта са нагърбени 20 души. Разговаряме с изпълнителния директор на „Бороспорт“ Георги Кочов за инвестициите за новия сезон, за работата на техническия екип и за сигурността на гостите в курорта.

- Г-н Кочов, всяка година „Бороспорт“ инвестира сериозно в поддръжката на пистите. Какви са инвестициите за новия сезон?

- За да бъде една ски писта в добро състояние през зимата, подготовката й започва още в ранна пролет. Почистват се камъните, подновяват се отводнителните канали, а на оголените места се затревява. Това е сериозна инвестиция, но „Бороспорт“ не жали средства и сили, за да изглеждат пистите като част от парк Рила, а не като писти. След затревяването трасетата се окосяват, и както са сега, стават напълно готови за предстоящия сезон.

- Всяка зима увеличавате зоните с изкуствено заснежаване. Изключение ли е 2017-та?

- През тази година закупихме още нови оръдия и увеличихме мощността на компресорната станция. Това ще доведе до по-бързо заснежаване на ски зоната. Това е важно, защото с инсталацията за изкуствен сняг покриваме около 60 процента от общата площ на пистите. За идващия сезон наблегнахме на скоростта на заснежаването, защото през последните години дните с минусови температури, подходящи за изкуствен сняг, са все по-малко. Изключение е само миналият сезон. Но предишните години дните през декември с температура от минус 7 – минус 9 градуса бяха малко. А това е нужната температура за производителност с голям капацитет. Това ни накара да купим нови оръдия, да увеличим мощността на компресорната станция и така за по-кратко време да заснежаваме цялата покрита от системата ски зона.

- Много хора питат ще има ли инсталация за изкуствен сняг и на писта „Ястребец 1“.

- Проектът за снежна инсталация на писта „Ястребец 1“ е готов. Оставени са изходни тръби за монтиране на оръдията и в обозримо бъдеще ще започнем изграждането й. „Ястребец 1“ е уникална писта и ако я заснежим, ще може да правим състезания, без да пречим на туристите.

- „Бороспорт“ работи с фирмите-лидери в обслужването на световните ски курорти. Кои са най-големите имена, с които поддържате високия стандарт в Боровец?

- За производство на сняг разчитаме на италианската фирма TechnoAlpin. Тя е водеща в Европа, а съвместната ни работа дава добри резултати. Лифтовете са предимно на Pomagalski – гондолата и трите нови седалкови лифта. Снегоутъпкващите ни машини са на водещата италианска фирма Prinoth, поделение на Leitner Group.

- Поддържате писти с площ от 800 декара. Как се справяте?

- Пистите ни са с площ от 800 декара, но на практика стават 1000, тъй като обработваме 200 декара по два пъти – за дневно и за нощно каране. Това налага много добра организация и взаимозаменяемост на хората. Работим в екип, за да свършим точно определената работа в определен час. Целта ни е сутрин, когато тръгнат съоръженията, пистите да са в идеално състояние. Неслучайно статистиката от последните години показва, че нашите трасета са най-добре подготвени през целия сезон. И това ще бъде нашата цел и занапред – пистите в Боровец да са най-добре обработени в България. През зимата хората идват тук, за да скарат ски и сноуборд, и ако условията не са отлични, остават разочаровани. Понякога машините работят над 12 часа, на смени, за да могат в 8.30 часа пистите да са перфектни.

- Колко души отговарят за поддръжката на техниката в курорта и какви са основните им задачи?

- С поддръжката на техниката в Боровец са ангажирани повече от 20 души – постоянен и временен персонал. Те се грижат денонощно за състоянието на скъпа и отговорна техника: поддържат съоръженията, снегоутъпкващите машини, инсталацията за изкуствен сняг, електрозахранването и комуникациите на всички обекти, помпените станции. През зимата техническите екипи дават 24-часови дежурства. Всяка въжена линия има електро-специалисти, които отговорят за автономното аварийно и централизирано захранване… Без всички тези хора курортът няма да може да работи. И дори да се направи инвестиция за един милиард, ако няма кой да се грижи за техниката, нищо няма да функционира. При поддръжката на инсталацията за технически сняг например, за всяко едно снежно оръдие са необходими въздух, вода и електричество. Всяко едно има клапани и кранове, които в процеса на експлоатация стигат до аварии. И ако няма екип, който да реагира, да спре и да ремонтира навреме оръдието, зоната остава без сняг. Това се отнася до всички съоръжения, инсталации и машини. Екипът е много важен - трябва да е добре обучен и да знае какво прави. И ние работим целенасочено в тази посока.

- Безопасността на всички в курорта е задължителна. Има ли новости и в това отношение?

- Освен че поддържаме пистите в отлично състояние, всеки ден подаваме актуална информация за състоянието на трасетата. Имаме и камери, които предават картина на живо и всеки може да види какви са условията за ски. Работим по Наредба на Министерски съвет от 2015 година. Тя регламентира изискванията за обезопасяване и информационна обезпеченост на ски пистите, правилата за безопасност и работата на ски патрулите. Така че за всяка писта имаме инструкции, които спазваме стриктно. Но тъй като в планината условията са променливи, появяват се оголени места и навявания на сняг, се стремим да обозначаваме тези места и да информираме гостите навреме. Важна е ролята и на ски патрулите. Това са 12 души, които са най-добрите скиори във фирмата и едно от задълженията им е сутрин, преди туристите, да минат по пистите, да ги огледат и ако има проблеми, да ни информират. Справяме се добре с осигуряването на безопасността на гостите. През последните години броят на нещастните случаи в сравнение с другите курорти намалява. По наша статистика и статистика на Планинската спасителна служба тук тези инциденти са много малко.

- Какви са дългосрочните планове за развитието на ски зоната в Боровец?

Инвестиционният ни план за следващите 5 години включва: реконструкция на лифт “Мартинови бараки” и на кабинковия лифт, разширяване на заснежената с технически сняг ски-зона до 85% от общата площ на пистите. Продължаваме развитието на зоните за фристайл с вкарването на нови елементи в терейн парковете в курорта, така че да посрещат изискванията и вкусовете на всички, както на начинаещи, така и на напреднали.

Назад