Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Новини

Историческо изкачване до хижа „Мусала“

05 октомври 2019

За първи път човек с увреждания достигна до подножието на най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала (2925 м.) с електрическа инвалидна количка. На 05.10 (събота), българинът Владимир Гюров се изкачи с кабинковия лифт „Ястребец“ и измина самостоятелно разстоянието до хижа „Мусала“ – отправна точка за изкачването на първенеца на България Мусала.

Мечтата на Влади се осъществява благодарение на българско изобретение. Електрическата инвалидна количка, която може да се движи по всякакви терени е дело на българския изобретател Ивайло Колев и екипа му. Количката позволява придвижване по труднодостъпни терени – пясък, камък, чакъл и други и с това дава възможност на хора със затруднена подвижност да открият високите части на планината.

Изкачването започна в 10:00 сутринта в събота. Екипът на „Бороспорт“ беше осигурил товарна платформа на кабинков лифт „Ястребец“, на която да се пренесе количката до горната станция на лифта.  От там Влади, Ивайло, екипът заd проекта и журналисти тръгнаха заедно по пътеката от връх Ястребец до хижа „Мусала“. Влади успя да достигне хижата за час и половина.

През юли 2019 г. Владимир Гюров успява да изкачи Черни връх с изобретението на Ивайло, а сега се изкачи още по-високо чак до хижа „Мусала“. За изкачването си в Рила Влади каза: „Има препятствия, но това е част от изживяването. Ако е лесно, не е интересно!“

С това той дава пример на много други хора с увреждания да осъществяват мечтите си.

Можете да видите видео и снимки от изкачването на Влади в неговия профил във Facebook

Назад