Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000
Новини

Памбос Агапиу преди 11-я Балкански салса конгрес: Боровец е най-хубавото място на света

26 октомври 2017

От 27 до 29 октомври в Боровец ще се проведе 11-ят Балкански салса конгрес. Организатор на събитието е Памбос Агапиу - кипърски танцьор и международен съдия по спортни танци, основател на „Памбос денсинг сентър“. По негова покана в курорта ще дойдат повече от 3000 души, които ще танцуват в шест зали в седем хотела – „Рила“, „Самоков“, „Ела“, „Ледени ангели“, „Янакиев“, „Иглика палас“ и „Айсберг“. Официалната програма стартира в петък, а до неделя предстоят две денонощия, изпълнени с танци и забавления. Разговаряме с Памбос Агапиу за магията на Боровец, за програмата на събитието и за големите звезди, които ще дойдат в Рила.

- Г-н Агапиу, защо избрахте Боровец за домакин на салса конгреса?

- Обичам този курорт страшно много. За мен това е най-хубавото място на света. Влюбих се в Боровец през 1996 година, когато дойдох тук за пръв път. Оттогава прекарвам в Рила много време и държа всеки мой гост да усети красотата й. През 2007 година, когато се наложих в България, реших да организирам първия Балкански конгрес по салса. Поканих всички мои близки приятели от Гърция, Турция, Румъния и Сърбия. Бях убеден, че те също ще се влюбят в Боровец, както се влюбих аз. Предложих им да дойдат заедно с учениците от техните школи и да направим курорта нашето място на Балканите, където да танцуват талантите, които нямат възможността да се изявят на голямата сцена в Европа. Искахме да покажем на света, че можем да правим чудеса на едно чудесно място. През първата година запазих места за 200 души, а дойдоха хиляда. Почти никой не вярваше, че в планината ще се съберат толкова много танцьори, при това през октомври. Но аз обичам това място и знаех, че ще успеем. Така започна Балканският конгрес. Сега имаме гости и от Италия, Франция, Белгия, Холандия, Германия, Англия, Израел, Египет, Кипър, Обединените арабски емирства. Много хора идват заради магията на планината. Някои от тях за пръв път виждат сняг, което е незабравимо изживяване.

- Каква е програмата на конгреса?

- Форумът започва в петък с уроци от 18 часа. От 22 часа ще има 30-40 шоута, на които всяка школа ще представи танците си. От 24 часа до 7 сутринта следват партита, в различни зали и с музика на живо. Ще има повече от 120 изпълнители на салса, кюбан, бачата, кизомба, танго, анимации, Балскански хепи ауър. В събота, от 11 часа сутринта до 6 вечерта, в седем различни зали седем преподаватели ще дават уроци. След това отново ще има шоута, уроци и отново много танци. В неделя ще се проведе състезанието за най-добрите двойки по бачата, салса и т.н. Balkan Salsa Open. Най-важното е, че всичко носи балканската атмосфера. Тук може да се усети горещата балканска кръв и как гърци, българи, румънци ставаме едно семейство. През трите дни на конгреса в Боровец няма да има нито един навъсен човек, всички ще бъдат усмихнати. Ще танцуват, ще се запознават с останалите участници. Основната ни цел е да се забавляваме. Има и хора, които не танцуват, а някои идват в Боровец за 11-ти път. От петък до неделя няма почивка, но тъй като въздухът е чист се наспиваме за 3-4 часа.

- Трябва ли да можеш да танцуваш, за да участваш в конгреса?

- Не. Имаме четири зали за начинаещи и всички, които правят първи стъпки в танците, са добре дошли. Дори и да не им се танцува, хората може да се насладят на атмосферата, на ресторантите и на добрата кухня, да се разходят на чист въздух и да завържат нови приятелства. Могат да гледат шоупрограмите и да участват в партитата. За всеки има по нещо и на никой няма да му е скучно.

- Ако човек не е регистриран може ли да участва?

- Продаваме пропуски за партитата и за уроците на място. Почти всички хотели в Боровец са разпродадени и едва ли ще има свободни стаи. Но всички хотели и ресторанти, всички, които работят в курорта, ни помагат много. Отличната организация се дължи и на тях. Заслугата за успеха на конгресите е обща – целият курорт ни съдейства, за да може всеки последен уикенд на октомври в Боровец да е пълно, както е на Нова година.

- Кои са най-известните гости и участници в конгреса?

- В Боровец ще дойдат много звезди и всички от тях са наши приятели. Те танцуват наравно с другите. Ще дойде например Йоанис Тамайо, който е най-известният танцьор на кюбан. Джереми Ями е спец по кизомба, Габи и Естефи са експерти по бачата и салса. Майк от Данс лайф ще поведе любителите на хип-хопа. Гостите са много и всеки от тях има страхотни изненади. Освен това тук ще бъдат най-добрите школи от Гърция, Румъния, България. „Лос Памбос денс къмпани“ също ще представи новата си хореография и ще направи шоу. Но най-важното е, че в Боровец ще станем едно семейство. Не се делим на звезди и на обикновени танцьори. Надяваме се всички да усетят магията на Рила.

Интервюто взе Росица Стойкова

Назад