Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000

История

Боровец, известен до средата на XX век като Чамкория, е първият планински курорт в България и на Балканите. Историята му започва през 1896 г., когато българският монарх - княз Фердинанд, построява тук лятната си резиденция и няколко ловни хижи. След Княза много аристократи и заможни фамилии от София започват да строят вили за летен отдих.

Чамкория
Чамкория

През 1942 г. курортът е прекръстен на Боровец - буквален превод на турската дума “Чамкория”.  През 60-те и 70-те години на миналия век курортът се разраства като най-големия център за зимни спортове на Балканите – строят се ски-влекове и лифтови съоръжения, оформят се широки писти, изграждат се множество хотели в алпийски стил по модела на френския курорт “Les Arcs” в област Савоа, Френски Алпи, също планиран и изграден в края на 1960-те и началото на 1970-те години.

Днес Боровец е целогодишен, модерен курорт с превъзходна мрежа от ски писти и лифтове, комфортни хотели, разнообразни ресторанти и барове и безброй възможности за активни занимания и забавления.

Една от историческите забележителности на Боровец е лятната царска резиденция Царска Бистрица. Построена между 1898 г. и 1906 г. тя е служила за ловна хижа при цар Фердинанд I (Сакс Кобург-Гота) и неговия син цар Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни елементи. Днес имението принадлежи на царското семейство и те прекарват голяма част от годината тук.

Спортна история на Боровец
Спортна история на Боровец

Постепенно през 70-те и 80-те години на миналия век Боровец се развива и превръща в модерен ски курорт с хотели, ресторанти и широка мрежа от ски писти, които предоставят възможност за разнообразни зимни спортове.

Първото състезание по спускане в Боровец се провежда през 1930 г., а за първи път курортът се появява в алпийския календар на Международната федерация по ски (ФИС) през 1974 г. Към днешна дата курортът е бил домакин на 2 Световни и 12 Европейски купи и многобройни състезания на ФИС за ски алпийски дисциплини. Последната Европейска купа се състоя през февруари 2016г. в дисциплината гигантски слалом за жени.