Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000

Рила планина

Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров. Намира се в югозападната част на страната и представлява част от Рило-Родопския планински масив. Най-високият връх на планината — Мусала, със своите 2 925 м нарежда Рила на 6-то място по височина в Европа след планините Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиренеите и Етна.

Предполага се, че името Рила има тракийски произход и означава „водна планина“, което се дължи на многобройните ледникови езера (около 200), както и минерални извори в подножието на планината. Тук се намира най-посещаваната и живописна езерна група в България - Седемте Рилски езера, един от стоте национални туристически обекта. Също така от Рила извират едни от най-големите и пълноводни български реки — Искър, Марица и Места. Повече от една трета от планината попада в територията на Национален парк Рила.

Рила планина омайва не само с красотата си, но и с много значими исторически и културни забележителности. Тук се намира Рилският манастир - един от най-значимите културни паметници, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Манастирът е разположен в дълбоката долина на Рилската река на надморска височина 1147 м. Основан е през Х век от Св. Иван Рилски, а в днешния си вид е изграден през ХIX в.