Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000

Забележителности

Рилски манастир

Основан през Х в. от Св.Иван Рилски, това е най-големият манастир в България и една от най-значимите забележителности на Балканите с древната си история, своеобразната архитектура и заобикалящата го красива природа. Рилският манастир е обявен за национален исторически паметник през 1976 г., а през 1983 г. е признат от ЮНЕСКО за паметник на културата със световно значение.

Царска Бистрица

Една от историческите забележителности на Боровец е лятната царска резиденция Царска Бистрица. Построена между 1898 г. и 1906 г., тя е служила за ловна хижа при цар Фердинанд I (Сакс Корург-Гота) и неговия син цар Борис III. Днес имението принадлежи на царското семейство и те прекарват голяма част от годината тук.

Шишманово кале
Шишманово кале

Известен сред местните като «Стария Самоков», античният и средновековен град, намиращ се на около 3 км от днешния Самоков, води началото си от ранните векове на миналото хилядолетие. Легендата разказва, че тук е мястото, където се е провела последната битка на българския цар Иван Шишман срещу османските завоеватели.

Девически манастир “Покров Богородичен”

Един от малкото действащи манастири у нас, тук можете да почувствате духа и атмосферта на възрожденския Самоков. Прочут с гостоприемството си, манастирът привлича много поклонници и посетители повече от две столетия. Комплексът на Девическия манастир е паметник на културата от национално значение, част от Стоте национални туристически обекта.

Цари Мали Град
Цари Мали Град

Археологическата забележителност и новият културен и исторически комплекс са разположени в село Белчин, само на 15 мин. от курорта Боровец. Цари Мали Град  е изграден на върха на хълм Свети Спас, символ на старинната история на региона. Легендата сочи, че хълмът е бил част от по-голямо поселище, известно като Цари Мали град - малкият царски град, а някои ентусиасти отиват по-далеч, интерпретирайки името като малкия Цариград или Константинопол.

Митрополитската църква „Успение на прсв. Богородица”

Седалището на митрополита на Самоковската епархия е построено през 1712 г. като еднопрестолна църква. Част от големите икони са изработени в Света гора, а дърворезбеният иконостас е поръчан около 1793 г. на майстор Андоний в един от атонските манастири.

"Самоков"-ът

"Самоков"-ът представлява възстановка на действащ модел на металургично съоръжение за преработка на първично добито в пещите желязо, наричано още “Мадан“, използвано от XIV-XV век до началото на XX век. Музеят е изграден на изхода на град Самоков, в посока к.к. Боровец, на река Бистрица.

Бельова църква

Бельова църква е най-старият християнски храм в чертите на град Самоков. Църквата е еднокорабна с полуцилиндричен свод, полувкопана в земята. В сегашния си вид е построена към XV-XVII век върху основите на късноантична базилика от IV-VI в. Според местните легенди църквата е издигната по времето на Второто българско царство, от местния болярин Бельо и затова носи неговото име. Тук се съхраняват мощите на Св. Симеон Самоковски.

Седемте рилски езера
Седемте рилски езера

Една от най-големите природни забележителности, не само в България, но и на Балканския полуостров, част от Стоте национални туристически обекта. Езерата имат ледников произход, разположени са стъпаловидно на надморска височина от 2 100 м до 2 500 м.

Връх Мусала

Мусала е най-високият връх не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Със своите 2925 м надморска височина, върхът е предизвикателство за всички любители на планината.

София
София

Един от най-старите градове на Европа с хилядолетна история, столицата на България е от градовете, които никога не спят. Тук ще намерите безброй разнообразни забавления – модерни заведения, търговски центрове, уютни ресторанти, както и редица културни и исторически забележителности.


Храм-паметник „Александър Невски“

Най-голямата православна църква в България и втора по големина на Балканския полуостров, храм-паметникът „Александър Невски“ е и катедрален храм на българския патриарх. С величествената си архитектура и уникална вътрешна декорация, храмът е сред най-посещаваните забележителности на София.

Ротондата „Св.Георги“

Построена през IV в. като място за тържествени церемонии при посещенията на римския император и за църковни събори, днес Ротондата е един от най-значимите исторически паметници в България, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.


Църква „Света София“

 “Света София” е един от най-ценните паметници на раннохристиянската архитектура на Балканите. Тя е построена в средата на VI в. и е втората най-стара църква в София след Ротондата „Св. Георги“.

Боянската църква

Боянската църква е световно известна с уникалните си стенописи, дали неоспорим принос в европейската ренесансова живопис. Отворена след дълги години на реставрация, църквата е една от най-големите туристически атракции в страната.


Руска църква "Св. Николай Чудотворец“

Разположена в самия център на столицата, Руската църква наподобява московските православни храмове от XVII в. и е една от най-емблематичните сгради на София.

Национален исторически музей

Тук можете да видите огромна колекция от исторически и археологически находки, включително световно известните тракийски златни и сребърни съкровища.


Археологически музей

Разположен в една от най-старите постройки в София, музеят съхранява богата колекция от праисторически и антични находки, както и няколко съкровища.