Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000

Скално катерене

Обучения и занимания по катерене на скалните обекти на територията на курорта: „Водохващането“ и „Скалата на иманяра“.

Добре поддържани и подсигурени, двата скални обекта предлагат незабравими катерачни мигове. Дали сте напълно начинаещи, или имате известен опит, доверието  в нашите инструктори ще ви помогне да откриете нови и неподозирани възможности и таланти скрити в самите вас!

Катерачен обект
Катерачен обект "Водохващането"

Местоположение: GPS 42.2537N 23.6003E

Брой маршрути: 19

Средна дължина на маршрутите: 25 m

Категория на трудност: 3a до 7a+

Надморска височина: 1450 m

Структура: гранит

Изложение: южно

Скална формация разположена на около 100 м над коритото на река Мусаленска Бистрица, в близост до пътеката от курорта Боровец за хижа и връх Мусала. Тръгване от Информационен център "Бороспорт" в хотел "Рила", разстояние около 20 мин. Мястото предлага добри условия за катерене, особенно подходящо е през горещите летни дни. Маршрутите са екипирани за спортно катерене с болтове. Преобладават сравнително лесни маршрути с категория на трудност от 3а до 7a+. Удобен и приятен обект за катерене от напълно начинаещи до катерачи с относително средна проходимост.

Катерачен обект „Скалата на иманяра“
Катерачен обект „Скалата на иманяра“

Местоположение: GPS 42.2534N   23.6002E

Брой маршрути: 10

Средна дължина на маршрутите: 27 m

Категория на трудност: 3c до 7a+, 7b

Надморска височина 1520 m

Структура: гранит

Изложение: южно

Скална формация разположена на около 200 м над коритото на река Мусаленска Бистрица. След достигане на катерачен обект „Водохващането“ добре поддържана пътека в посока юг ни извежда до катерачен обект „Скалата на иманяра“. Обектът е кръстен така, заради намерена стара, дървена, най-вероятно иманярска стълба, водеща до характерни скални ниши в средата на скалата. Мястото предлага добри условия за катерене, особенно подходящо е през горещите летни дни. Маршрутите са екипирани за спортно катерене с болтове. Преобладават както лесни, така и по-трудни линии. Някои от маршрутите са от две въжета дължина. Категория на трудност от 3c до 7a+, 7b.

Занимания по скално катерене

Предлагат се индивидуално или в група.

Тук акцентът е забавлението от самото катерене. Подходящо е както за хора с известен катерачен опит, така и за напълно начинаещи, докосващи се за първи път до този все по-популярен спорт. Сега е времето да опитате!


Скално катерене
Цена за 1 човек
Цена за 2 души
Цена за 5 души
Цена  за 10 души
3 часа
145 лв. 200 лв.

4 часа


310 лв. 650 лв.


Цената включва: професионален инструктор, катерачна екипировка, застраховка.

Обучение по скално катерене

Обучението преминава през всички базисни елементи на спортното катерене – възли, техника на осигуряване и мерки за безопасност при осигуряване, разекипиране на спортен маршрут, построяване на площадка за горна осигуровка, правилна употреба на инвентара.


Обучение 4 часа
1 човек
2 души
3 души
4 души
Цена
210 лв. 340 лв. 435 лв. 500 лв.


Цената включва: профeсионален инструктор, катерачна екипировка, застраховка.