Официален уебсайт на курорта Боровец
Информационен център Бороспорт 0889 607 000

Какво е ски туринг?

Ски-турингът ще ви позволи да навлезете по неповторим начин в девствените терени извън ски зоната, а защо не и да изкачите и спуснете със ски най-високия връх на Балканите? Не пропускайте нашите ски-туринг приключения с водач в алпийската зона на Рила. Изборът на маршрут измежду четирите нива на трудност ще съобразим с вашите индивидуални възможности и предходен опит, както и моментните снежни и метеорологични условия. 


Категоризация на ски туринг маршрутите

Категория 1 Леко до средно натоварване Тази категория е подходяща за напълно начинаещи хора, които искат да се докоснат, опитат и усетят ски туринга. Да не забравяме, че те трябва да са задължително поне средно подготвени скиори. Преходите са с продължителност между 1 и 4 часа. Не е задължително да имате  ски туринг екипировка. Маршрутите в тази категория нямат отношение към метеорологичните условия в планината.

Категория 2 Средно натоварване Тук попадат всички добре подготвени скиори имащи отношение към ски туринга. Задължително е да имат натрупан опит в ски туринга, както и собствена екипировка. Преходите са с продължителност между 4 и 6 часа

Категория 3 Високо натоварване За да се запишете в тази и следващата категория, трябва задължително да сте много добър скиор, както и да имате много добър опит в ски туринга. Маршрутите често достигат до преходи с продължителност 6-8 часа.

Категория 4 За експерти   Както при категория 3 с добавяне на още по- сериозни физически натоварвания, често достигащи продължителност от над  11 часа

Продължителността на всяка една програма зависи от уменията и големината на групата, избрания маршрут за качване и слизане, снежните и метеорологични условия.